3, 2, 1… dage tilbage!

Vi beklager den forsinkede update på vores kære blog, men vi har simpelthen haft nogle travle aftener i disse dage. Onsdag var vi så fint blevet inviteret til fællesspisning af Museum Lolland-Falster på Stiftmuseet i Maribo og torsdag var vi til fællesspisning i sommerhuset ved vores udgravningsleder Susanne, Josefine, også fra Nationalmuseet, KU’s tutor Rasmus, og Ruth fra Tyskland (som har skrevet Ph.D. om Hoby-graven).
Vi har derfor besluttet at være dejligt effektive og slå onsdags, torsdags og fredags blog-opslag sammen i et. Sikke alt den tid vi sparer!

Onsdag:

Onsdag skete der ikke så meget. De arbejdsopgaver vi har tilbage på dette tidspunkt af udgravningen er ganske tidskrævende, så vi føler ikke at vi kommer så hurtigt frem. Dagene flyver dog stadig afsted og vores opgaver skal jo ordnes. Vi snittede igen en helt masse anlæg i undergrunden mens der også blev tegnet profiler. De fleste anlæg viste sig dog igen ikke at være noget.
Vi havde besøg af en metaldetektormand fra Museum Lolland-Falster som gik rundt og tjekkede de bunker af jord som maskinen havde fjernet, samt de dele af feltet hvor vi endnu ikke var kommet til bunds endnu. I en af bunkerne fandt han en rigtig flot og velbevaret næbfibula, som dog ikke er fra vores periode, men fra germansk jernalder.

Torsdag:

Torsdag forløb nogenlunde som onsdag med snitning af anlæg og tegning af profiler. Anders var heldig at komme lidt væk fra dette arbejde og få en smule afveksling ved at hjælpe Steen med at grave igennem et gulvlag. Dette var den helt rigtige opgave, da han i løbet af dagen var så heldig at finde en mystisk genstand.

IMG_4266
Hvis ikke denne genstand var fundet i gulvlaget/lige under det, ville Susanne have antaget at den var meget nyere. Vi ved simpelthen ikke hvad det er eller hvad den har været brugt til, men den er i utrolig god stand og er da ganske nydelig at se på!

Katrine gik efter endt arbejde i hus 27-29 ned i det vi kalder Knoglehullet, som er et felt på udgravningen som har været åbnet op i alle udgravningens 4 år. Feltet er helt proppet med knogler og keramik, da det formentlig har været brugt til affald. For at sætte mængden af fund herfra i perspektiv, fyldte Rasmus fra KU en 15-liters murespand med fund ved blot at grave på et område på 1×2 meter.
Hernede skal der graves kvadrater på 1×1 meter, hvorfra jorden så skal solles. Dette vil sige, at man smider jorden i en overdimensioneret si for at se om man har overset noget. I vores tilfælde er dette i håbet om at finde fiskeben, da bopladsen har ligget ganske tæt på havet. Der er dog i de 4 år kun fundet ganske få.

Fredag:

I dag var den sidste dag på udgravningen. Vi havde nogle opgaver i hus 27, 28 og 29 som vi skulle gøre færdige, mens resten, som tiden gik, blev sendt hen til hus 12 og knoglehullet. I knoglehullet sad Gustav, Anders og Katrine og gravede lystigt efter knogler og keramik. Vores interne kamp om at finde flest tænder blegnede hurtigt, da Anders hev et stort, rigtig flot ornamenteret keramikskår op.

IMG_4269
Som vi vist tidligere har nævnt, er ornamentik ikke noget man ser for ofte på keramik fra førromersk jernalder – og især ikke på vores lokalitet.

Anders kørte igen med klatten – som han åbenbart er født til på denne udgravning – og fandt også et rigtig fint lille stykke bearbejdet knogle. Vi har bare kaldt det en nål, men det er det ikke nødvendigvis. Den var cirka 5 centimeter lang og 3-5 millimeter i diameter og havde nogle små indridsede riller i toppen. Bunden var desværre knækket af, så vi kan ikke sige noget nærmere om hvad det er.

Katrine kom dog også med i konkurrencen om at finde lækre ting, da hun (ganske frustrerende) lige før dagens afslutning fandt et skår som så stort ud og som sad godt fast i jorden. Da hun gravede lidt rundt om det, indså hun, at det var den intakte rand af et kar. Ved nærmere inspektion fandt hun – med hjælp fra de interesserede omkring hende – ud af, at karet var ganske svagt ornamenteret. Hun gravede ivrigt videre og fandt flere skår som passede til. Vores keramikekspert Anders (bare rolig, det er ikke vores Anders, men en fra MLF som har skrevet speciale om keramikken fra Hoby) kom og kiggede på de fine sager og kunne fortælle, at ornamentikken er ligesom den på keramikken fundet i selveste Hoby-graven.

IMG_4268          IMG_4271

 

Med både Anders’ og Katrines keramikfund er det usædvanligt at disse bliver fundet i en affaldsdynge når de er så fine. En del af Katrines kar var nede på at være sølle 3 mm tykt. Det skal lige tages i betragtning, at dette altså er lavet med den gode gamle pølseteknik og umuligt kan have været helt nemt!

Gustav kunne ikke være med i keramiklegen, men han fandt til gengæld to kæber og kom dermed op på 12 tænder og blev kåret som vinder af hvem-kan-finde-flest-tænder-konkurrencen.

 

Afslutningsvis vil vi slutte af med at skrive at det har været en rigtig dejlig opgave at være på uddannelsesudgravning i Hoby. Vi har haft rig mulighed for at give os i kast med de mange forskellige arbejdsopgaver man falder over på en udgravning, det tidspres man kan være under og nogle af de spørgsmål og problemstillinger man skal tage stilling til undervejs.
Hvis nogle af de andre som har været med på udgravningen skulle læse det her, vil vi også sige mange tak til dem for at være så gode til at svare på vores mange spørgsmål og guide os når vi ikke vidste hvordan tingene skulle gøres. Der var altid en afslappet stemning og vi følte os ikke på noget tidspunkt for dumme til at stille spørgsmål og vi følte os velkomne i fællesskabet lige fra starten.

Vi vil sige tak for denne gang og håber at de kan finde flere spændende ting til næste år, som kan fortælle os mere om forholdene på bopladsen hvor Hoby-fyrsten formentlig holdt til.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s