FEMERN!!!

Fredag stod i Femerns tegn! I stedet for at grave, tog vi alle en tur ned på Danmarks største udgravning, nemlig Femern, hvor der skal bygges en fast forbindelse over Femern Bælt. I forbindelse med tunnelbyggeriet skal et område på 180 hektar undersøges – dvs. et område på størrelse med 360 fodboldbaner!! Jøsses et projekt!
Som så ofte er midlerne begrænset, så for at få mest muligt ud af de 100 mio. som er skudt i projektet indtil videre, er der lavet en række forundersøgelser. Her er Femern helt nytænkende, da de er de første i Danmark som har brugt boreprøver – de tager altså en stor “pølse” jord op, og så undersøges dens indhold. Ud fra dette har de så besluttet, hvor de mener det bedst kan svare sig at udgrave.
Vi fik en rundvisning på en meget lille del af feltet, og fik set flere af deres flotte fund. Nedenfor ses et af disse.

fisk

Dette er et fiskedige, som er over 8000 år gammelt! Desværre er den fundet uden for kontekst, så den er ikke lige så spændende, som den ser ud. Derfor får den lov til at ligge og blive ædt af biller, igen også fordi pengene ikke er til at tage det op i præparat. Det er super synd, men arkæologi går meget ud på prioritering af pengene – hvor kan de bruges bedst, så vi får mest muligt forskning ud af det.

Femern kan desuden prale af Danmarks ældste gedehjerne, som er 5000 år gammel! Den ligger lige nu på Moesgård og hygger sig, indtil nogen bestemmer sig hvor den skal høre hjemme.

 

hjerne

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s