De usynliges kraft

Det handler om to ting. Vi har ikke set dem. De kender vi ikke. Vi ved kun nogenlunde hvordan de ser ud. De er to ting, som for os er kun tanker. Men deres kraft er stor og bestemmer ting og sager om vores tilværelse på Hoby udgravning. Vi taler om en edderkop og en gravmaskine.

Natteover har en giftig edderkop (sandsynligvis fordi vi ikke har set den) bidt Anders i armen. Og denne historie endte med at han måtte tage til skadestuen for tjek. Han har fået en masse piller, er blevet dopet, sover nu og er forhåbentlig (og formentlig) god igen i morgen.

For alle os har tanken om, at en gravmaskine skal komme imorgen … og at den er der kun imorgen … og den koster kassen per time … medvirket til en overvældende pres. Vi skulle nemlig lave en masse i kun få timer: blotlægge nogle gulve (Hus 28 og Hus 29), snitte og dokumentere de sidste anslæg i den sylidge del af feltet, rense det hele af til fotografering, lave flere 3D modeller af flere gravoverflader (Matteo blev først færdig kl. 18.30) og opmåle de mange anlæg. Det bliver bare synd at se så flot et felt blive stille stille og roligt gravet væk med gravkoens store skovl. Men sådan er det. Lad holde os kolde. Vi er jo arkæologer. Vi fjerner vigtige spor af fortiden for, at den kan give mening for eftertiden. Gravmaskinen vil grave få centimeter af kulturlaget ad gangen mellem balkerne, indtil den stødter i et anlæg (som vi prompte skal dokumentere og snitte) eller undergrunden. Det bliver spænnende at se.

Kl 17 tog vi til en udflugt arrangeret af Museum Lolland-Falser for at se nogle af Lollands seværdigheder. Vi besøgte middelalderkirker, jættestuen Kong Svends Høj, Maribo med ruinerne af et kloster fra 1400-tallet som ligger lige op ad byens domkirke(denne er dog først blevet domkrike i 1800-tallet) samt Lollands højeste punkt (på hele 30 meter) Det var en rigtig fin tur, hvor vi fik kørt godt rundt i det smukke, flade landskab som Lolland har at byde på og vi fik samtidig nogle informative historier (og et par røverhistorier) med på vejen. Det var skønt at tilbringe eftermiddagen på en anden måde end vi normalt gør, hvor vi blot er i sommerhuset og slapper af.

Bis morgen!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s