Vores felt brænder op.

 

FHM_4407mindre

I dag viste sig at blive endnu varmere end i går og dette har frembragt et par lettere røde lår og nogle meet svedige og beskidte arkæologistuderende.

Vi har fået tildelt hus 27 og 29, hvor der skal graves balke, registreres fyldskifter og stolpehuller. I Hus 27 skal vi have undersøgt anlæggene inden torsdag næste uge, da den dag vil gravmaksinen komme og grave det 30-40 cm tyk kulturlag op … helt forigtigt! Vi er dog heldigvis ved at være færdige med balkene i hus 27 i dag, så vi fra i morgen kan lægge det meste af vores fokus på hus 29.

Det er dejligt, for hus 29 virker rigtig interessant. Da Gustav gravede balken her, fandt han rødbrændt lerklining, som er rester af vægge som er blevet brændt og er faldet sammen. Ikke nok med at han fandt den røde lerklining i et lag og en konsistens som små mursten, fandt han nedenunder dette lag også gul lerklining som er fra gulvet. Når lerkliningen fra væggene er så tyk og koncentreret i dette område og samtidig ligger ovenpå gulvlaget, har han formentlig gravet ret tæt på der hvor væggen har stået før den faldt sammen.

Anders har sit helt eget kvadrat at udgrave balke i ved hus 29. I en balk heri fandt han to underlige stensamlinger. Den ene er en samling af store sten og store knogler, den anden ligeså, men i denne er sten og knogler brændt. Disse to samlinger ligger lige under gulvlaget. Oppe i gulvlaget fandt han også et område (“iceberg-salats kassestørrelse” – Anders) hvor der i leret var en sporadisk spredning af brændt trækul i stykker cirka på størrelse med valnødder. Af trækullet er der blevet taget noget til side så vi tage kulstof-14 prøver af det, med en forhåbning til at nærmere kunne bestemme hvornår træet er blevet brændt.

Christina vil SÅ gerne tilbage til hus 12’s sektion D. Det må hun ikke, ha. Det bliver kun aktuelt hvis vi er helt abnormt effektive, men det er desværre usandsynligt i denne varme.

INTET!“- Citat af Michelle da hun blev adspurgt om hun fandt noget spændende i dag. Hun færdiggjorde en balk i hus 27 i dag og skulle i den sammenhæng lave et snit igennem en klynge sten i udkanten af feltet. Vi var spændte og forventningsfulde for at finde ud af hvad dennes hemmelighed dog kunne være, men blev svært skuffede da den viste sig blot at være en bunke sten. En af stenene viste sig dog at være en knogle.

2014-06-04 15.43.36

Katrine går og døjer med lidt dårlig ryg efter for meget gravearbejde, så hun var på skånetjansen i dag. Først gik det ud på at afrense profilerne i de færdiggravede balke, så disse er flotte til når de skal fotoregistreres. Efter frokost gik hun over til at hjælpe Mette fra KU med at udgrave ENDNU en mystisk samling sten så den kunne blive ren og pæn til Matteos 3D-registrering.
Denne stensamling er ganske underlig. Den går i en kvart cirkel med hjørnet af balkene cirka i midten (forestil jer en lagkage skåret i fire stykker). På ydersiden af stenene går der en linje af rødbrændt ler der – som nævnt ovenfor –  betyder, at det har været udsat for høj varme.
Dette i sig selv er ikke så underligt. Det begynder det først at blive når man kigger på de andre sider af balkene. Her ville det give mening at man havde de sidste stykker af lagkagen. Men nej. I den ene er der intet, i en anden er der endnu ikke gravet ned og i den tredje er der en stenklynge uden nogen umiddelbart relation til denne. Den er mindre og stenene står mere i en samlet bunke og omkring disse er jorden helt sort af brændt trækul. Endnu en ting som vi ikke kan få til at passe ind i puslespillet er, at disse sten også er placeret cirka 40 centimeter under gulvlaget, hviler på råjorden og der er ikke tydelige spor af en nedgravning gennem kutlrulaget. Se selv på 3D modellen i linket herunder.

 

Hoby 2014: Mysterious structure under House 27
by arkspedition_hoby_2014
on Sketchfab

Flere af os som ikke var hurtige nok til at få et glimt af fibulaen fundet i går brugte meget af formiddagen på at lure hvornår Susanne gik hen mod det hul i håb om at de skulle til at have den op. Katrine missede den igen og vi var simpelthen ikke hurtige nok til at få taget et billede af den.
Grunden til at den har været gemt er fordi det er vigtigt at holde den i den samme fugtige tilstand som den har været i de sidste 2000 år. Det kan godt ske at den kan holde til at komme op i et mindre fugtigt miljø, men det er ikke værd at tage den risiko.

Fibulaen blev lagt i det der hedder præparat, hvilket er noget man gør ved særligt skrøbelige genstande. Det indebærer at man fritlægger den klump jord som genstanden ligger i og i dette tilfælde laver en kappe af gips på den, så man kan flytte den mens genstanden stadig ligger trygt i jorden. Den bliver så sendt til konserveringen på et af de museer man samarbejder med hvor de kan tage et røntgenbillede af af genstanden og udgrave den i omgivelser hvor den hurtigt kan blive lagt tilbage i nogle omgivelser hvori genstanden ikke går i stykker.

Det var vist nok skriveri for i aften. Der kommer snart en lille oversigt over Matteos projekt med 3D-registrering og et link hvor i selv kan gå ind og vende og dreje modellerne til i bliver rundtossede.

Matteo har oprettet en konto på Sketchfab, hvor vores udgravningsforløb og spændende fund vil kunne ses i 3D. På den måde vil I selv kunne udforske det vi graver og komme med bud og kommentarer. Husk at sætte Rendering Options (ikonen med en terning nederst mod højre) til Shadeless! Det vil se bedre ud. Enjoy!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s