I stolpehul til halsen

2014-06-03 11.35.20

I dag var dagen hvor de studerenede fra Københavns Universitet skulle ankomme og grave sammen med os. De ankom og virkede med det samme meget mindre forvirrede end vi gjorde på vores første dag.
De – og vi – gik hurtigt i gang med arbejdet med at få udgravet ved balkerne i hus 27. Vi synes det var så dejligt at der kom forstærkninger til alleeeee disse balke, så vi hurtigere kunne komme igennem de områder som var noget kedelige. Det ærgrelige for os var dog, at eftersom vi var igang med alle de mindre interessante områder kunne københavnerne gå i sving med alle de mere spændende af slagsen.

Christina fik hurtigt gravet sin balk fra i går færdig og kunne derfor gå ned og fortsætte med at færdiggøre stolpehullerne i hus 12’s sektion D. Et af disse stolpehuller er grunden til vores overskrift i dag, da vi har et hul som simpelthen bare fortsætter og fortsætter. Indtil videre er det 1,3 m dybt, men vi er ikke stødt på bunden endnu. Det er ikke muligt at fortsætte fordi det er blevet så dybt at der er en sikkerhedsrisiko ved at grave dybere. Derfor blev det besluttet at resten af hullet må blive taget med maskine, når den kommer ind i billedet engang i næste uge. Hullet blev også så dybt, at der begyndte at komme vand op fra undergrunden.

DSCN1023
Ovenstående er et billede af vores forsøg på at sætte perspektiv på hvor dybt det stolpehul rent faktisk er.
Ifølge Susanne, vores udgravningsleder fra Nationalmuseet, har de dog fundet andre stolpehuller i husene i området som har været ligeså dybe, hvis ikke dybere. At hullet er så dybt er en bekræftelse for at huset er fornemt og formentlig har været en stormandsgård(som vi håber på kan knyttes til den berømte Hoby-grav).

Imens Christina var ved at drukne i grundvand var vi andre stadig mere eller mindre ivrigt i gang med områderne omkring de mange balke ved hus 27. Vi gravede og gravede i ét væk, uden de store fund. Der var nogle underlige stensamlinger som ikke kunne ses på overfladen og de gruber vi troede vi kunne se på overfladen kunne vi ikke se i jorden. Det hele var ganske forvirrende – og for nogle (hovedsageligt Anders, som blev ved med at støde på nye sten) lettere frustrerende.

Mens håbet for et interessant fund var ved at forsvinde i det hul Katrine udgravede, faldt hun over noget mystisk. lige før hun ramte undergrunden, som er et tegn på at der ikke skal graves dybere, stødte hun på det i ser på nedenstående billede.

DSCN1008 DSCN1010
Foreslagene gik på alt fra gris til grævling, men vi kunne ikke helt blive enige. Det mest sikre bud vi havde var en dinosaur. En muteret grif var også på banen.
Vi var dog heldige, at Steen fra Museum Lolland-Falster kunne sende et billede af den til en knoglemand han kender, som kunne fortælle os, at det var en sus strofa domesticus, altså et domesticeret svin.
Mens Katrine gik og var en anelse oppe at køre over den mystiske kæbe, stoppede dette dog brat, da Jonas fra KU fandt en lignende, endnu større udgave.

Som ovenstående hentyder, fik KU’erne de interessante huller og de havde også fundet det mest interessante fund inden frokost. Efter frokost blev det kun værre: mens vi andre var i gang med at beundre Christinas dybe hul, var der en af de andre der fandt en bronzefibula. Vi var for langsomme til at nå at se den, før den blev dækket til, men vi må lægge et billede af den op i morgen.

Oppe i balkene blev der i løbet af dagen udgravet flere store sten dybt nede i hullerne og de viste sig at være gennemgående fra et hul til et andet i en stor samling sten som allesammen viste sig at være omringet af store mængder brændt trækul.

2014-06-03 15.14.23

Vi fandt også flere flotte hanke til lerkar, en masse stykker ler og endnu flere knogler og tænder.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s